Lär dig ett nytt språk inför resan

Skärmtrött?

Är du en av alla som sitter och jobbar framför en datorskärm större delen av dagen? Du kanske har yngre familjemedlemmar som aldrig lämnar sina skärmar och ofta lider av trötta ögon och huvudvärk. Stretcha lite snabbt och ta en titt på nätet efter glasögon och optikertjänster. Vare sig du har existerande synfel eller inte kan det vara värt att utforska möjligheterna för att förbättra sikten. Även mindre synfel kan vara bra att åtgärda innan det blir värre.

Skärmsynt?

Närsynthet har blivit allt vanligare i takt med att skärmtiden ökas, inte minst hos yngre. Kika på artikeln i Dagens Industri om ”akademikerögon” hos barn, vilket innebär huvudvärk och ansträngda ögon. Det är inte alltid närsynthet utan falsk närsynthet – en tillfällig rubbning i systemet. I yngre åldrar fixar man det lätt med enkla åtgärder som tillfälliga läsglasögon. Det finns många hjälpmedel för dem som behöver det. Du kan läsa mer på 1177 Vårdguiden under Hjälpmedel.

Skärmpaus

Både optiker och läkare rekommenderar att ta en kort paus från skärmen 3-4 gånger i timmen. Stretcha kroppen med enkla övningar (du behöver inte ens lämna skrivbordet) och stretcha ögonen genom att betrakta din omgivning. Självklart är det ännu bättre att gå ut en stund, minst en gång om dagen!